tiistai 28. heinäkuuta 2015

Energiansäästötalkoot

Vanhassa puutalossa kun asuu, tietää minne kaiken ylimääräisen rahansa saa laittaa. Ainakin näin suoralla sähkölämmityksellä kun mennään, sähkölaskut on sen verran muhkeita ettei ainakaan talvella tarvitse ees kuvitella säästävänsä sukanvarteen mitään.
 Taloa kun on rempattu, on eristyksiä jonkin verran paranneltu, akkunat on uusittu joka puolelta, samoin ovi. Isoin säästö sähkölaskuun tais tulla sillon, kun hommattiin alakertaan ilmalämpöpumppu. Näin rannikolla talvet on harvoin niin kylmiä, että tarvitsisi pattereita pelkästään käyttää. Käyttösuositushan noissa pumpuissa taitaa olla, että yli kymmenen asteen pakkasessa alkaa jo viemään energiaa sen verran, että siinä kohtaa ei energiansäästöä enää juurikaan tule. Näin ollaankin hyvin pärjäilty talvet lähes pelkällä pumpulla,vaikka  tosin pari viime talvea on lämmitetty kyllä surutta myös pattereilla. Tämä on johtunut ihan siitä, että molempina talvina talossa on ollut vauva ja olen itse tykännyt siitä syystä t- paitakeleistä sisätiloissakin:). Tulevana talvena palataan varmasti taas ruotuun ja pistetään villaa päästä varpaisiin, niin tarjetaan hieman viileämmässäkin. 
 Lapsia koitetaan opettaa säästämään sähköä ja onneksi heillä on paljon myös koulussa näistä asioista puhuttu. Poikien koulu on Vihreän Lipun koulu, joten siellä kiinnitetään näihin asioihin paljon huomiota. Näihin kriteereihin pääset tutustumaan  tästä  linkistä.  
Lueskelin joku päivä Diagnoosi Sisustusmania- blogia, ja sieltä bongasin noita ihania kylttejä. Sopi kuin nenä päähän meidän eteiseen, sillä joskus kaiken lähtökaaoksen keskellä noinkin simppeli juttu saattaa unohtua;). Muistan lukeneeni, että jos sähkölämmitystä ei oteta lukuun, valaistus vie suhteessa isoimman osan sähköstä. Meillä lähes kaikki lamput on pikkuhiljaa vaihdettu ledeihin eikä niitä turhaan poltella siltikään. Kodinkoneetkin ovat pakon edessä vaihtuneet uusiin ja energiapiheihin malleihin ja yläkerrassakin on ollut ilmalämpöpumppu useamman vuoden. Vielä en pysty sanomaan, ovatko nämä muutokset vaikuttaneet tuon vauva- asian takia, mutta ehkä tämän tulevan talven jälkeen ollaan asian suhteen viisaampia. Viime vuosina kulutus on ollut keskimäärin sellaista 19 000 kW luokkaa, jos oikein muistan, eli aika hurjia lukemia!!
 Keittiössä meillä on alkuperäinen puuhella, joka on valitettavasti siinä jamassa, ettei sitä voi käyttää. Nuohooja täräytti hormin tukkoon eikä olla saatu vielä paikalle sellaista muuraria, joka sen tulisi avaamaan. Katsellaan, jos noiden pihahommien jälkeen se olisi agendalla seuraavaksi, tulisihan siinä jotain säästöä ja kyllä puilla aikaan saatu lämpö on ihan erilaista, kuin joku ilmalämpöpumppu:)

 Tänään näyttää kuitenkin olevan tulossa ihanan aurinkoinen päivä, mukavaa vaihtelua ankean syksyiseen heinäkuuhun! Tietty voisihan näitä tympeitä kelejä muuttaa vähän mukavammiksi vaikka polttelemalla kynttilöitä, mutta ehkä mä vielä vartoilen "oikeeta" syksyä ja alotan vasta sitten. Villasukat saa riittää tällä erää ;)

 Mukavaa viikkoa lukijoille!

ps. Wiikilän Tilakin löytyy nyt myös blogit.fi- sivustolta :)

Ei kommentteja: